Vislow Resort, Wisła

Vislow Resort, Wisła
Świąteczne przepisy w stylu Vislow

Świąteczne przepisy w stylu Vislow

  1. Domovská stránka
  2. Vánoční recepty ve stylu Vislow
01 prosince 2022

Święta, Święta, Święta. 

Jak wyglądają w Waszej kuchni? Robicie co roku tradycyjne potrawy, czy lubicie eksperymentować, wprowadzać do tego co znane, nutkę nowości? 

Sprawdźcie dwie propozycje dań Świątecznych według szefa kuchni naszej Restauracji Vislow - Jakuba Szlembarskiego. 

Jeśli spróbujecie je wykonać, koniecznie dajcie znać jak wyszło, a najlepiej wyślijcie Nam zdjęcia lub oznaczcie Nas w social mediach ! 

Smacznego !

 

 

Pstrąg  z boczkiem  | pieczone warzywa | konfitowane ziemniaki  | guacamole
 

Składniki  dla 4 osób

Pstrąg:

Pstrąg patroszony  4 szt. – 1,5 kg

Boczek w plastrach  100 g

Masło ½ kostki

 

Marynata do pstrąga:

Pietruszka nać 1/3 pęczka

Koperek  1/3  pęczka

Sok z cytryny 1 szt.

Czosnek 5 ząbków

Sól

Pieprz

 

Warzywa :

Mini marchewka 12 szt.

Mini cukinia 12 szt.

Mini por 12 szt

Małe ziemniaki  12 szt.

Masło ½ kostki

Oliwa z oliwek 200 ml

Sól

Pieprz
 

Guacamole z cynamonem  :

Dojrzałe awokado 2 szt.

Skórka z 1 limonki

Sok z 1 limonki

Mięta 1 garść

Kolendra 1 garść

Miód wielokwiatowy 4 łyżki

Chilli papryka 1 mała  (bez pestek)

Czerwona cebula 1 szt.

Cynamon  1 łyżeczka

Sól

Pieprz biały

 

 Sposób przygotowania :  

1)      Ryby dokładnie oczyszczamy i wykrajamy filety : filetowanie zaczynamy od nacięcia ryby tuż przy głowie i tniemy po stronie grzbietowej aż do kręgosłupa. Nie należy odcinać głowy od razu.

2)      Wszystkie składniki marynaty drobno siekamy i ugniatamy w moździerzu. Pastą nacieramy rybę od strony mięsa. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.  Filety ryby zwijamy  razem z boczkiem , tak aby skóra była na zewnątrz   Przekłuwamy wykałaczką na wylot aby podczas smażenia ryba się nie rozwinęła. Smażymy na maśle na małym ogniu z każdej ze stron 2-3 minuty.

3)     Warzywa myjemy i delikatnie oczyszczamy. Marynujemy je w oliwie z czosnkiem, solą i pieprzem. Pieczemy w temp. 180 º C przez ok. 5 - 10 minut w zależności od wielkości warzyw.

4)      Obrane małe ziemniaki przekładamy do rondla,  zalewamy po brzegi sklarowanym masłem z oliwą i  gotujemy na małym ogniu w temperaturze 65 ºC do miękkości .

5)      Awokado obieramy i rozdrobniamy  przy pomocy widelca, dodajemy cebulę pokrojoną  w kostkę, posiekane zioła i resztę składników. Doprawiamy wg uznania na słodko, słono lub bardziej ostro.

 

 

 

Schab w korzennych przyprawach  | kiszona kapusta z grzybami  | chutney  z grochu i wędzonych śliwek  | syrop pomarańczowy

 

Składniki  dla 4 osób

 

Mięso  i marynata:

Schab wieprzowy b/k 600 g

Cynamon 1 łyżka 

Kardamon  1 łyżka 

Goździki  1 łyżka 

Kminek  1 łyżka 

Ziele angielskie 1 łyżka

Liść laurowy 3 szt.

Papryka słodka wędzona 1 łyżka

Czosnek 1 łyżka  

Miód 1 łyżka

Olej rzepakowy 200 ml

Sól 
Pieprz 

 

Kiszona kapusta z grzybami :

Kapusta kiszona 200g

Grzyby suszone 50 g

Cebula 2 szt.

Sól do smaku

Pieprz do smaku
 

Chutney  z grochu i śliwek:

Groch łuskany 80 g

Śliwka wędzona 100 g

Wino czerwone  wytrawne  100 ml

Cebula 1 szt.

Sól do smaku

Pieprz  do smaku

Kolendra świeża

Miód

 

Syrop pomarańczowy :

Pomarańcze świeże  2 szt.

Wódka czysta 100 ml

Miód 2 łyżki

Pieprz młotkowany

 

Sposób przygotowania :  

 1)         Grzyby przebieramy i moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną delikatnie rozdrabniamy i opłukujemy. Gotujemy do miękkości.  Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy grzyby i ugotowaną kapustę kiszoną. Doprawiamy.

2)        Schab czyścimy i myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso przebijamy ostrym długim nożem wzdłuż przez środek. Kapustą z grzybami faszerujemy mięso. Wszystkie przyprawy w  ilości 1 do 1 przesypujemy do naczynia i dokładnie mieszamy z połową ilości oleju. W przygotowanej marynacie obtoczamy mięso i odstawiamy do chłodnego miejsca na 12 h . Schab obsmażamy z każdej ze strony na pozostałej ilości oleju i pieczemy w temperaturze 130 º C przez 45 minut, uważając żeby nie wysuszyć mięsa.

3)       Groch łuskany moczymy w wodzie przez 10 h.  Ugotowany groch łączymy z cebulką w kostkę i wędzonymi śliwkami. Dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem wina czerwonego do uzyskania konsystencji chutney. Często mieszamy. Doprawiamy.

4)        Z pomarańczy obieramy skórkę skrobaczką do cytrusów . Z jednej wyciskamy sok, a z drugiej  wykrawamy filety. Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy owoce i krótko glazurujemy. Wlewamy całą ilość wódki  i odparowujemy alkohol. Dolewamy sok i gotujemy na małym ogniu do uzyskania syropu. Przyprawiamy grubo mielonym pieprzem.

mobile nav bg
background
Při poskytování služeb nám pomáhají COOKIES.

Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více v Oznámení o ochraně osobních údajů.

ROZUMÍM