Vislow Resort, Wisła

Vislow Resort, Wisła
Świąteczne przepisy w stylu Vislow

Świąteczne przepisy w stylu Vislow

  1. Homepage
  2. Świąteczne przepisy w stylu Vislow
08 december 2022

Święta, Święta, Święta. 

Jak wyglądają w Waszej kuchni? Robicie co roku tradycyjne potrawy, czy lubicie eksperymentować, wprowadzać do tego co znane, nutkę nowości? 

Sprawdźcie dwie propozycje dań Świątecznych według szefa kuchni naszej Restauracji Vislow - Jakuba Szlembarskiego. 

Jeśli spróbujecie je wykonać, koniecznie dajcie znać jak wyszło, a najlepiej wyślijcie Nam zdjęcia lub oznaczcie Nas w social mediach ! 

Smacznego !

 

 

Pstrąg  z boczkiem  | pieczone warzywa | konfitowane ziemniaki  | guacamole
 

Składniki  dla 4 osób

Pstrąg:

Pstrąg patroszony  4 szt. – 1,5 kg

Boczek w plastrach  100 g

Masło ½ kostki

 

Marynata do pstrąga:

Pietruszka nać 1/3 pęczka

Koperek  1/3  pęczka

Sok z cytryny 1 szt.

Czosnek 5 ząbków

Sól

Pieprz

 

Warzywa :

Mini marchewka 12 szt.

Mini cukinia 12 szt.

Mini por 12 szt

Małe ziemniaki  12 szt.

Masło ½ kostki

Oliwa z oliwek 200 ml

Sól

Pieprz
 

Guacamole z cynamonem  :

Dojrzałe awokado 2 szt.

Skórka z 1 limonki

Sok z 1 limonki

Mięta 1 garść

Kolendra 1 garść

Miód wielokwiatowy 4 łyżki

Chilli papryka 1 mała  (bez pestek)

Czerwona cebula 1 szt.

Cynamon  1 łyżeczka

Sól

Pieprz biały

 

 Sposób przygotowania :  

1)      Ryby dokładnie oczyszczamy i wykrajamy filety : filetowanie zaczynamy od nacięcia ryby tuż przy głowie i tniemy po stronie grzbietowej aż do kręgosłupa. Nie należy odcinać głowy od razu.

2)      Wszystkie składniki marynaty drobno siekamy i ugniatamy w moździerzu. Pastą nacieramy rybę od strony mięsa. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.  Filety ryby zwijamy  razem z boczkiem , tak aby skóra była na zewnątrz   Przekłuwamy wykałaczką na wylot aby podczas smażenia ryba się nie rozwinęła. Smażymy na maśle na małym ogniu z każdej ze stron 2-3 minuty.

3)     Warzywa myjemy i delikatnie oczyszczamy. Marynujemy je w oliwie z czosnkiem, solą i pieprzem. Pieczemy w temp. 180 º C przez ok. 5 - 10 minut w zależności od wielkości warzyw.

4)      Obrane małe ziemniaki przekładamy do rondla,  zalewamy po brzegi sklarowanym masłem z oliwą i  gotujemy na małym ogniu w temperaturze 65 ºC do miękkości .

5)      Awokado obieramy i rozdrobniamy  przy pomocy widelca, dodajemy cebulę pokrojoną  w kostkę, posiekane zioła i resztę składników. Doprawiamy wg uznania na słodko, słono lub bardziej ostro.

 

 

 

Schab w korzennych przyprawach  | kiszona kapusta z grzybami  | chutney  z grochu i wędzonych śliwek  | syrop pomarańczowy

 

Składniki  dla 4 osób

 

Mięso  i marynata:

Schab wieprzowy b/k 600 g

Cynamon 1 łyżka 

Kardamon  1 łyżka 

Goździki  1 łyżka 

Kminek  1 łyżka 

Ziele angielskie 1 łyżka

Liść laurowy 3 szt.

Papryka słodka wędzona 1 łyżka

Czosnek 1 łyżka  

Miód 1 łyżka

Olej rzepakowy 200 ml

Sól 
Pieprz 

 

Kiszona kapusta z grzybami :

Kapusta kiszona 200g

Grzyby suszone 50 g

Cebula 2 szt.

Sól do smaku

Pieprz do smaku
 

Chutney  z grochu i śliwek:

Groch łuskany 80 g

Śliwka wędzona 100 g

Wino czerwone  wytrawne  100 ml

Cebula 1 szt.

Sól do smaku

Pieprz  do smaku

Kolendra świeża

Miód

 

Syrop pomarańczowy :

Pomarańcze świeże  2 szt.

Wódka czysta 100 ml

Miód 2 łyżki

Pieprz młotkowany

 

Sposób przygotowania :  

 1)         Grzyby przebieramy i moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną delikatnie rozdrabniamy i opłukujemy. Gotujemy do miękkości.  Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy grzyby i ugotowaną kapustę kiszoną. Doprawiamy.

2)        Schab czyścimy i myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso przebijamy ostrym długim nożem wzdłuż przez środek. Kapustą z grzybami faszerujemy mięso. Wszystkie przyprawy w  ilości 1 do 1 przesypujemy do naczynia i dokładnie mieszamy z połową ilości oleju. W przygotowanej marynacie obtoczamy mięso i odstawiamy do chłodnego miejsca na 12 h . Schab obsmażamy z każdej ze strony na pozostałej ilości oleju i pieczemy w temperaturze 130 º C przez 45 minut, uważając żeby nie wysuszyć mięsa.

3)       Groch łuskany moczymy w wodzie przez 10 h.  Ugotowany groch łączymy z cebulką w kostkę i wędzonymi śliwkami. Dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem wina czerwonego do uzyskania konsystencji chutney. Często mieszamy. Doprawiamy.

4)        Z pomarańczy obieramy skórkę skrobaczką do cytrusów . Z jednej wyciskamy sok, a z drugiej  wykrawamy filety. Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy owoce i krótko glazurujemy. Wlewamy całą ilość wódki  i odparowujemy alkohol. Dolewamy sok i gotujemy na małym ogniu do uzyskania syropu. Przyprawiamy grubo mielonym pieprzem.

mobile nav bg

In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory . Detailed information on the purpose of their use and the possibility to change cookie settings can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you agree to the use of technologies such as cookies and to the processing of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie IDs, for marketing purposes(including automatically matching ads to your interests and measuring their performance) by VISLOW RESORT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA, Piekarska 57, 43-300, Bielsko-Biała . You can change cookie settings in the settings.

Manage privacy settings
Cookies necessary for the operation of the website

Cookies necessary for the operation of the services available on the website, enabling the viewing of offers, making reservations, supporting security mechanisms, among others: authentication of users and detection of abuse.

Analytical cookies

Cookies allow the collection of information about the user's use of the website to optimize its functioning and to adapt to the user's expectations.

Marketing cookies

Cookies allow the display of marketing content tailored to user's preferences, and the sending of notifications about marketing offers corresponding to their interests, including product information as well as information about services provided by the website administrator and third parties.

Your preferences have not yet been saved