Vislow Resort, Wisła

 

Vislow Resort, Wisła
Świąteczne przepisy w stylu Vislow

Świąteczne przepisy w stylu Vislow

  1. Strona główna
  2. Blog
  3. Świąteczne przepisy w stylu Vislow
01 grudnia 2022

Święta, Święta, Święta. 

Jak wyglądają w Waszej kuchni? Robicie co roku tradycyjne potrawy, czy lubicie eksperymentować, wprowadzać do tego co znane, nutkę nowości? 

Sprawdźcie dwie propozycje dań Świątecznych według szefa kuchni naszej Restauracji Vislow - Jakuba Szlembarskiego. 

Jeśli spróbujecie je wykonać, koniecznie dajcie znać jak wyszło, a najlepiej wyślijcie Nam zdjęcia lub oznaczcie Nas w social mediach ! 

Smacznego !

 

 

Pstrąg  z boczkiem  | pieczone warzywa | konfitowane ziemniaki  | guacamole
 

Składniki  dla 4 osób

Pstrąg:

Pstrąg patroszony  4 szt. – 1,5 kg

Boczek w plastrach  100 g

Masło ½ kostki

 

Marynata do pstrąga:

Pietruszka nać 1/3 pęczka

Koperek  1/3  pęczka

Sok z cytryny 1 szt.

Czosnek 5 ząbków

Sól

Pieprz

 

Warzywa :

Mini marchewka 12 szt.

Mini cukinia 12 szt.

Mini por 12 szt

Małe ziemniaki  12 szt.

Masło ½ kostki

Oliwa z oliwek 200 ml

Sól

Pieprz
 

Guacamole z cynamonem  :

Dojrzałe awokado 2 szt.

Skórka z 1 limonki

Sok z 1 limonki

Mięta 1 garść

Kolendra 1 garść

Miód wielokwiatowy 4 łyżki

Chilli papryka 1 mała  (bez pestek)

Czerwona cebula 1 szt.

Cynamon  1 łyżeczka

Sól

Pieprz biały

 

 Sposób przygotowania :  

1)      Ryby dokładnie oczyszczamy i wykrajamy filety : filetowanie zaczynamy od nacięcia ryby tuż przy głowie i tniemy po stronie grzbietowej aż do kręgosłupa. Nie należy odcinać głowy od razu.

2)      Wszystkie składniki marynaty drobno siekamy i ugniatamy w moździerzu. Pastą nacieramy rybę od strony mięsa. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.  Filety ryby zwijamy  razem z boczkiem , tak aby skóra była na zewnątrz   Przekłuwamy wykałaczką na wylot aby podczas smażenia ryba się nie rozwinęła. Smażymy na maśle na małym ogniu z każdej ze stron 2-3 minuty.

3)     Warzywa myjemy i delikatnie oczyszczamy. Marynujemy je w oliwie z czosnkiem, solą i pieprzem. Pieczemy w temp. 180 º C przez ok. 5 - 10 minut w zależności od wielkości warzyw.

4)      Obrane małe ziemniaki przekładamy do rondla,  zalewamy po brzegi sklarowanym masłem z oliwą i  gotujemy na małym ogniu w temperaturze 65 ºC do miękkości .

5)      Awokado obieramy i rozdrobniamy  przy pomocy widelca, dodajemy cebulę pokrojoną  w kostkę, posiekane zioła i resztę składników. Doprawiamy wg uznania na słodko, słono lub bardziej ostro.

 

 

 

Schab w korzennych przyprawach  | kiszona kapusta z grzybami  | chutney  z grochu i wędzonych śliwek  | syrop pomarańczowy

 

Składniki  dla 4 osób

 

Mięso  i marynata:

Schab wieprzowy b/k 600 g

Cynamon 1 łyżka 

Kardamon  1 łyżka 

Goździki  1 łyżka 

Kminek  1 łyżka 

Ziele angielskie 1 łyżka

Liść laurowy 3 szt.

Papryka słodka wędzona 1 łyżka

Czosnek 1 łyżka  

Miód 1 łyżka

Olej rzepakowy 200 ml

Sól 
Pieprz 

 

Kiszona kapusta z grzybami :

Kapusta kiszona 200g

Grzyby suszone 50 g

Cebula 2 szt.

Sól do smaku

Pieprz do smaku
 

Chutney  z grochu i śliwek:

Groch łuskany 80 g

Śliwka wędzona 100 g

Wino czerwone  wytrawne  100 ml

Cebula 1 szt.

Sól do smaku

Pieprz  do smaku

Kolendra świeża

Miód

 

Syrop pomarańczowy :

Pomarańcze świeże  2 szt.

Wódka czysta 100 ml

Miód 2 łyżki

Pieprz młotkowany

 

Sposób przygotowania :  

 1)         Grzyby przebieramy i moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną delikatnie rozdrabniamy i opłukujemy. Gotujemy do miękkości.  Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy grzyby i ugotowaną kapustę kiszoną. Doprawiamy.

2)        Schab czyścimy i myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso przebijamy ostrym długim nożem wzdłuż przez środek. Kapustą z grzybami faszerujemy mięso. Wszystkie przyprawy w  ilości 1 do 1 przesypujemy do naczynia i dokładnie mieszamy z połową ilości oleju. W przygotowanej marynacie obtoczamy mięso i odstawiamy do chłodnego miejsca na 12 h . Schab obsmażamy z każdej ze strony na pozostałej ilości oleju i pieczemy w temperaturze 130 º C przez 45 minut, uważając żeby nie wysuszyć mięsa.

3)       Groch łuskany moczymy w wodzie przez 10 h.  Ugotowany groch łączymy z cebulką w kostkę i wędzonymi śliwkami. Dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem wina czerwonego do uzyskania konsystencji chutney. Często mieszamy. Doprawiamy.

4)        Z pomarańczy obieramy skórkę skrobaczką do cytrusów . Z jednej wyciskamy sok, a z drugiej  wykrawamy filety. Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy owoce i krótko glazurujemy. Wlewamy całą ilość wódki  i odparowujemy alkohol. Dolewamy sok i gotujemy na małym ogniu do uzyskania syropu. Przyprawiamy grubo mielonym pieprzem.

 

Jakub

mobile nav bg
background

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez VISLOW RESORT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA, Piekarska 57, 43-300, Bielsko-Biała , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane