Kiedy zaczyna się grudzień, zaczynają się przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia, kupowanie prezentów oraz wyznaczanie celów na nowy rok. I w tym wszystkim zapominamy o sobie a przecież długie zimowe wieczory są idealne na celebrację małych sukcesów i odpoczynek.
Poniżej znajdziecie przepis na GORĄCĄ CZEKOLADĘ, która Was rozgrzeje i umili długi zimowy wieczór. Przepis jest "banalnie" prosty, dlatego można go wykonać z dziećmi, przyjaciółką czy drugą połową tworząc niezapomniane wspólne chwile.
SKŁADNIKI: (na 2 porcje)
400 ml mleka
50 ml śmietanki 30%
2 łyżki prawdziwego kakao
1 łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli
60g gorzkiej czekolady
40g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
40 ml mleka
2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- Siekamy czekoladę na drobne kawałki
- Mleko, śmietanką oraz dodatki wlewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu.
- Dodajemy czekoladę i wszystko razem roztapiamy. Czekamy do zagotowania i zmniejszamy ogień.
- Dodajemy mieszankę mleka ze skrobią, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. Czekamy aż zgęstnieje.
I v’la ! Nasza czekolada jest gotowa.
Czekoladę możecie serwować tak jak lubicie: z bitą śmietaną (pamiętając, że świeżo zagotowana czekolada rozpuści nam śmietankę, dlatego lepiej poczekać aż trochę przestygnie ????), doprawioną przyprawą do piernika, z korzennym ciasteczkiem lub soute.
Smacznego !
Edyta