I tutaj najlepszą odpowiedzią będą domowe cynamonki. Miękkie, puszyste, z aromatem przypraw, które natychmiast otulają jak koc.
Składniki (na ok. 10 bułeczek):
-  500 g mąki pszennej 
-  250 ml ciepłego mleka 
-  60 g masła 
-  50 g cukru 
-  1 jajko 
-  25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 
-  szczypta soli 
Nadzienie:
-  60 g masła 
-  3 łyżki cukru trzcinowego 
-  2 łyżki cynamonu 
Przygotowanie:
-  Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstaw na kilka minut. 
-  Do mąki dodaj resztę składników i zaczyn, wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. 
-  Rozwałkuj, posmaruj masłem, posyp cukrem i cynamonem. Zwiń w roladę, pokrój na kawałki. 
-  Ułóż na blasze, przykryj i odstaw jeszcze na 20 minut. 
-  Piecz w 180°C przez 20–25 minut. 
 
 Polewa z kremowego serka 
 Składniki:
-  150 g serka śmietankowego (np. Philadelphia, President, naturalny serek kremowy) 
-  60 g miękkiego masła 
-  80–100 g cukru pudru 
-  kilka kropel ekstraktu waniliowego 
Przygotowanie:
-  Utrzyj masło z serkiem na gładką, puszystą masę. 
-  Stopniowo dodawaj cukier puder, miksując do uzyskania kremowej konsystencji. 
-  Na koniec dodaj wanilię. 
Posmaruj jeszcze lekko ciepłe cynamonki – polewa delikatnie się rozpuści i wsiąknie w bułeczki, a reszta pozostanie kremowa na wierzchu. :))
Jesienne wieczory mają swoją magię. A kiedy pachną cynamonem, stają się jeszcze piękniejsze.
 
 
 
  
 
 
  
  
 