Vislow Resort, Wisła

 

Vislow Resort, Wisła
Świąteczne przepisy w stylu Vislow

Świąteczne przepisy w stylu Vislow

  1. Homepage
  2. Świąteczne przepisy w stylu Vislow
01 december 2022

Święta, Święta, Święta. 

Jak wyglądają w Waszej kuchni? Robicie co roku tradycyjne potrawy, czy lubicie eksperymentować, wprowadzać do tego co znane, nutkę nowości? 

Sprawdźcie dwie propozycje dań Świątecznych według szefa kuchni naszej Restauracji Vislow - Jakuba Szlembarskiego. 

Jeśli spróbujecie je wykonać, koniecznie dajcie znać jak wyszło, a najlepiej wyślijcie Nam zdjęcia lub oznaczcie Nas w social mediach ! 

Smacznego !

 

 

Pstrąg  z boczkiem  | pieczone warzywa | konfitowane ziemniaki  | guacamole
 

Składniki  dla 4 osób

Pstrąg:

Pstrąg patroszony  4 szt. – 1,5 kg

Boczek w plastrach  100 g

Masło ½ kostki

 

Marynata do pstrąga:

Pietruszka nać 1/3 pęczka

Koperek  1/3  pęczka

Sok z cytryny 1 szt.

Czosnek 5 ząbków

Sól

Pieprz

 

Warzywa :

Mini marchewka 12 szt.

Mini cukinia 12 szt.

Mini por 12 szt

Małe ziemniaki  12 szt.

Masło ½ kostki

Oliwa z oliwek 200 ml

Sól

Pieprz
 

Guacamole z cynamonem  :

Dojrzałe awokado 2 szt.

Skórka z 1 limonki

Sok z 1 limonki

Mięta 1 garść

Kolendra 1 garść

Miód wielokwiatowy 4 łyżki

Chilli papryka 1 mała  (bez pestek)

Czerwona cebula 1 szt.

Cynamon  1 łyżeczka

Sól

Pieprz biały

 

 Sposób przygotowania :  

1)      Ryby dokładnie oczyszczamy i wykrajamy filety : filetowanie zaczynamy od nacięcia ryby tuż przy głowie i tniemy po stronie grzbietowej aż do kręgosłupa. Nie należy odcinać głowy od razu.

2)      Wszystkie składniki marynaty drobno siekamy i ugniatamy w moździerzu. Pastą nacieramy rybę od strony mięsa. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.  Filety ryby zwijamy  razem z boczkiem , tak aby skóra była na zewnątrz   Przekłuwamy wykałaczką na wylot aby podczas smażenia ryba się nie rozwinęła. Smażymy na maśle na małym ogniu z każdej ze stron 2-3 minuty.

3)     Warzywa myjemy i delikatnie oczyszczamy. Marynujemy je w oliwie z czosnkiem, solą i pieprzem. Pieczemy w temp. 180 º C przez ok. 5 - 10 minut w zależności od wielkości warzyw.

4)      Obrane małe ziemniaki przekładamy do rondla,  zalewamy po brzegi sklarowanym masłem z oliwą i  gotujemy na małym ogniu w temperaturze 65 ºC do miękkości .

5)      Awokado obieramy i rozdrobniamy  przy pomocy widelca, dodajemy cebulę pokrojoną  w kostkę, posiekane zioła i resztę składników. Doprawiamy wg uznania na słodko, słono lub bardziej ostro.

 

 

 

Schab w korzennych przyprawach  | kiszona kapusta z grzybami  | chutney  z grochu i wędzonych śliwek  | syrop pomarańczowy

 

Składniki  dla 4 osób

 

Mięso  i marynata:

Schab wieprzowy b/k 600 g

Cynamon 1 łyżka 

Kardamon  1 łyżka 

Goździki  1 łyżka 

Kminek  1 łyżka 

Ziele angielskie 1 łyżka

Liść laurowy 3 szt.

Papryka słodka wędzona 1 łyżka

Czosnek 1 łyżka  

Miód 1 łyżka

Olej rzepakowy 200 ml

Sól 
Pieprz 

 

Kiszona kapusta z grzybami :

Kapusta kiszona 200g

Grzyby suszone 50 g

Cebula 2 szt.

Sól do smaku

Pieprz do smaku
 

Chutney  z grochu i śliwek:

Groch łuskany 80 g

Śliwka wędzona 100 g

Wino czerwone  wytrawne  100 ml

Cebula 1 szt.

Sól do smaku

Pieprz  do smaku

Kolendra świeża

Miód

 

Syrop pomarańczowy :

Pomarańcze świeże  2 szt.

Wódka czysta 100 ml

Miód 2 łyżki

Pieprz młotkowany

 

Sposób przygotowania :  

 1)         Grzyby przebieramy i moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną delikatnie rozdrabniamy i opłukujemy. Gotujemy do miękkości.  Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy grzyby i ugotowaną kapustę kiszoną. Doprawiamy.

2)        Schab czyścimy i myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso przebijamy ostrym długim nożem wzdłuż przez środek. Kapustą z grzybami faszerujemy mięso. Wszystkie przyprawy w  ilości 1 do 1 przesypujemy do naczynia i dokładnie mieszamy z połową ilości oleju. W przygotowanej marynacie obtoczamy mięso i odstawiamy do chłodnego miejsca na 12 h . Schab obsmażamy z każdej ze strony na pozostałej ilości oleju i pieczemy w temperaturze 130 º C przez 45 minut, uważając żeby nie wysuszyć mięsa.

3)       Groch łuskany moczymy w wodzie przez 10 h.  Ugotowany groch łączymy z cebulką w kostkę i wędzonymi śliwkami. Dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem wina czerwonego do uzyskania konsystencji chutney. Często mieszamy. Doprawiamy.

4)        Z pomarańczy obieramy skórkę skrobaczką do cytrusów . Z jednej wyciskamy sok, a z drugiej  wykrawamy filety. Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy owoce i krótko glazurujemy. Wlewamy całą ilość wódki  i odparowujemy alkohol. Dolewamy sok i gotujemy na małym ogniu do uzyskania syropu. Przyprawiamy grubo mielonym pieprzem.

 

Jakub

mobile nav bg
background

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by VISLOW RESORT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA, Piekarska 57, 43-300, Bielsko-Biała, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved