Vislow Resort, Wisła

 

Vislow Resort, Wisła
RESTAURACJA VISLOW; poznajcie smak Beskidów

RESTAURACJA VISLOW; poznajcie smak Beskidów

  1. Homepage
  2. RESTAURACJA VISLOW; poznajcie smak Beskidów
01 august 2023

Restauracja Vislow w Wiśle to wyjątkowa kuchnia, to zespół ludzi, którzy nie tylko wykonują swoją pracę; to ich pasja. Dlatego każdy talerz pobudza zmysł smaku, ale także wzroku oraz węchu.

Każdy talerz to wyraz szacunku do jedzenia, to prawdziwe „arcydzieła”,  to dowody wieloletniego doświadczenia.
Wszystkie dania są autorstwa szefa kuchni – Jakuba Szlembarskiego; niektóre z nich są innowacyjną interpretacją tego co już znamy, ale to zupełnie nowe połączenia smaków, niektóre nieoczekiwane, inne zaskakujące, kolejne zastanawiające, jednak nigdy nie zawodzą.

Zespół to nie tylko kuchnia, to także obsługa Sali, która zawsze profesjonalna i uśmiechnięta zbiera od Was dobre słowa. Manager Restauracji - Joanna Czogała dba o najmniejszy szczegół – uwierzcie, ona widzi wszystko, nie umknie jej żaden brakujący element nakrycia.
Kelnerzy z pewnością pomogą z wyborem dań; dobiorą także idealne wino! Tak, możecie skorzystać u Nas z rad pairingu win do zamówionych dań.
Gwarantujemy ucztę dla zmysłów!

Smak Beskidów.

Szanujemy to, co wyjątkowe.

 

Czym wyróżnia się nasza restauracja ?

 

SEZONOWOŚĆ

Wiosną truskawki i szparagi, latem pomidory, dynie i jabłka jesienią; zimą szukamy inspiracji w warzywach korzennych oraz serach. Szanujemy naturę ; to ona decyduje czym się z nami dzieli. Jesteśmy cierpliwymi smakoszami, dlatego z pełnym pietyzmem czekamy kiedy dane warzywo/owoc osiągnie pełnię smaków i wtedy serwujemy je na naszych talerzach.

 

REGIONALNE PRODUKTY

Wiążemy się z kulturą oraz tradycją Wisły, ale także Beskidów. Wspieramy lokalnych dostawców, a tutejsze produkty są wyjątkowe pod względem smaku, składników, technik produkcji, a także pochodzenia surowców. Pstrągi z Wiślańskiej Hodowli, oscypki i bryndza z Koniakowa, wędliny z lokalnej masarni, warzywa i owoce od tutejszych rolników

 

LESS WASTE

Zrównoważone prowadzenie restauracji to zarówno ekonomia, jak i ekologia. Zdajemy sobie sprawę, że jako restauratorzy jesteśmy odpowiedzialni w dużej mierze za środowisko, z którego czerpiemy produkty do pracy. Każdy „talerz” w naszej restauracji to podsumowanie pracy rolnika, hodowcy, kucharza a na samym końcu wizjonera - szefa kuchni. Hołdując zasadzie „less waste” naszym celem jest maksymalne wykorzystanie produktu przy jak najmniejszym generowaniu odpadów. To proces ciągły, który wymaga uwagi i ciągłego doskonalenia.

Zamawiamy tylko to, czego potrzebujemy.

Korzystamy z aplikacji Too good To Go.

Porcjujemy jedzenie zgodnie z zapotrzebowaniem.

Efektywnie wykorzystujemy surowce, segregujemy odpady.

Monitorujemy i analizujemy,  aby zidentyfikować obszary do poprawy.

 

BESKIDZKIE SMAKI

Smak Beskidów jest unikalny i charakterystyczny dla tego regionu górskiego. Jest to wynik połączenia tradycyjnej kuchni góralskiej z lokalnymi składnikami i technikami kulinarnej.
Nieco je modyfikujemy, dodajemy im twist nowoczesności, zachowujemy to co najlepsze.

Pierogi są powszechnie spożywane w Wiśle; często wypełniane mięsem, kapustą lub serem. W naszej odsłonie z wędzonym pstrągiem z tutejszej hodowli, z hummusem z pieczonym warzyw tworzą połączenie idealne.
Pstrąga zjecie jeszcze w równie Beskidzkiej wersji, z pieczoną kapustą kiszoną, oraz palonymi ziemniakami, które również są bardzo znane w Beskidach. Proste danie, ale drobne dodatki wnoszą je na wyżyny. (koniecznie spróbujcie!)
Żurek to kolejna z Beskidzkich potraw, jedna z ulubionych zup Polaków, ale również Czechów. W naszej wersji z plastycznym żółkiem, puree ziemniaczanym; skwarkami wieprzowymi; dajcie się oczarować jego smakiem!


Coś więcej o Beskidzkich smakach?

  • Beskidy są znane z obfitości naturalnych surowców, takich jak świeże owoce, warzywa, zioła, grzyby i mięso. Te świeże, lokalne składniki nadają potrawom autentyczny smak i aromat.
  • Intensywny smak i aromat. Często używa się czosnku, cebuli, papryki, majeranku i innych ziół, które dodają wyrazistości i charakteru daniom.
  • W Beskidach popularne są potrawy mięsne, zwłaszcza z dziczyzny, jagnięciny, wieprzowiny i wołowiny. Często przyrządza się je na grillu, wędzi się lub dusi, aby zachować naturalny smak mięsa.
  • Beskidy słyną z produkcji serów, takich jak oscypek, bryndza czy bundz. Sery te mają unikalny smak i teksturę, które wynikają z tradycyjnych metod produkcji i wykorzystania mleka z lokalnych gospodarstw.

 

Kasia

mobile nav bg
background
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close